Muziek maken met een msx?

By pigsnoot

Supporter (7)

pigsnoot's picture

05-03-2009, 23:39

Hallo ik ben nieuw op het forum, maar wil me graag toeleggen op het muziek maken met een msx,
Ik heb pas een Toshiba MSX FM Synthesizer met cartridge gekocht en vroeg me af wat de mogelijkheden zijn,
Ook zag ik dat er een aantal trackers zijn voor op msx, enige links ofzo zou super zijn!
En tenslotte vroeg ik me af hoe je al die data kan gaan saven, ik zag iets van een sd kaart achtige interface hier op het forum?
Sorry voor al deze beginners vragen, maar ik wil me echt gaan verdiepen in deze klassieke bak, omdat ik het beu ben met vst's en software op m'n pc te werken, ik ben eigenlijk gewoon die stomme pc beu!
Enig advies zou echt zwaar geaprecieerd worden!
Smile

Login or register to post comments

By wolf_

Ambassador_ (9956)

wolf_'s picture

06-03-2009, 04:10

Deze link is altijd nuttig om door te lezen, dan ben je technisch weer helemaal bij!

Muziek op MSX was in de jaren 90 razend populair, maar 't suffe is dat de (voorheen intensieve) development sinds dat moment niet meer mee is gegaan met de wensen van composers. We hebben nu dus nog steeds 'ouwe meuk' aan trackers. Uiterst frustrerend.

Vandaag de dag is de Moonsound in principe de meest veelzijdige cartridge, opl4-based. Hier meer info. De trackers voor de Moonsound zijn opzich redelijk gelimiteerd, maar omdat de Moonsound weer wat meer geluidsopties heeft kun je dat 're-de-lijk' compenseren. Lees: je kunt met nauwkeurig geprepareerde samples een beetje om de limieten heen werken. Houdt dus wel in dat je enigszins snapt hoe je je limieten moet omzeilen, en dat je een beetje handig bent met samples prepareren.
Check deze bijvoorbeeld ;P (by yours truly)
http://www.youtube.com/watch?v=b0m892RO3MA
http://www.youtube.com/watch?v=eyjk-yBjp-o&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2-XrlNg9d_o

Met die Toshiba heb ik trouwens nooit gewerkt. Heb in 18 jaar muziek maken op MSX alleen muziek gemaakt voor FM-PAC, Music Module, SCC, PSG en Moonsound. En dat zijn opzich ook de meest relevante chips/extensies op MSX.

Ik zou die Moonsound dus aanraden, en dan heb je de keuze uit MBWave en MBFM als tracker (verwacht niet een mod-formaat qua details en opties). Weet niet of die Moonsound leverbaar is op het moment, kan zijn dat er een pre-order constructie aan vast zit (bijv. als er 25 bestellingen zijn wordt er weer een batch gemaakt), maargoed, die details weet ik niet, beste even sunrise e-mailen daarover (sunrise, als in: www.msx.ch/sunformsx).

By wolf_

Ambassador_ (9956)

wolf_'s picture

06-03-2009, 04:15

holy moly, ruim 18 jaar alweer.., ziek eigenlijk.. ^^

By pigsnoot

Supporter (7)

pigsnoot's picture

06-03-2009, 14:17

hEY wolf!
Super!!! Thanx
Op zich wil ik eigenlijk juist terug gelimiteerd zijn in het maken van muziek, moet je creatiever zijn en kom je op andere dingen!
Er is gewoon weg overkill aan opties dezer dagen als je met programmas als Cubase, ableton , Logic werkt en ik ben dat allemaal erg beu!
Ben al een tijdje bezig met trackers op de Gameboy en C64, heb zelfs een cartridge op m'n atari ...Als je interesse hebt hierin laat maar weten
Qua preparen van samples enzo moet geen probleem zijn....
Trouwens erg vette shit wat je daar allemaal maakt, klinkt erg HIFI voor zo'n klassiek apparaat!!!!
Die Moonsound hoop ik dus vast te krijgen!
Ik ga alvast m'n tijd weten te benutten!
Nog eens erg bedankt man!
Smile

By pigsnoot

Supporter (7)

pigsnoot's picture

06-03-2009, 14:23

Ah ja en nog een vraagje Smile
Wat is de beste optie als je wil gaan saven/loaden vandaag de dag? Zag dat er verschillende interfaces zijn , eentje met SD kaartjes?
Thanx!

By wolf_

Ambassador_ (9956)

wolf_'s picture

06-03-2009, 16:37

Er is gewoon weg overkill aan opties dezer dagen als je met programmas als Cubase, ableton , Logic werkt en ik ben dat allemaal erg beu!
Zo eenvoudig kun je 't nu ook weer niet vergelijken. Een voorbeeld:

In MBWave heb je bijvoorbeeld een kanaal met daarop een fluit. Kan een lelijke ROM tone zijn of een goddelijke eigen sample, maakt niet echt uit.

Als je dan op 1 kanaal meerdere noten achter elkaar aanslaat, zoals hier:

|C 4|
| - |
|D 4|
| - |
|E 4|
| - |

dan is het niet ondenkbaar dat je lelijke plops en tikjes hoort tussen deze noten. Dit komt omdat het continuum van de sample onderbroken wordt. Als een al spelende sample op het moment van een nieuwe aanslag bijv op een top stond qua signaal-output, en de nieuwe sample begint weer in 't midden, dan is die overgang dus hoorbaar. Ook als het de output van een pure sinus op de top is, en je gaat verder met een sinus die ook hoog begint, maar dan met een andere frequentie, dan nog hoor je een interruptie van het continuum. Op PC's kun je dat omzeilen met een korte volume ramp, van bijv. een paar ms, dan eindigt je vorige sample altijd op 0. Wat je ook ziet (bijv. in synths) is dat de eigen envelope gewoon afgemaakt wordt en dat intern een nieuw kanaal wordt gealloceerd voor de nieuwe aanslag. Dan heb je feitelijk een soort crossfade. Maar, dus, niets van dit alles op de Moonsound. Het alloceren van kanalen moet de tracker doen, MBWave en MBFM doen dat niet. Meridian doet dat wel, maar die tool is ook al weer zo'n 7 jaar in ontwikkeling, 't is maar de vraag of 't ooit af komt. Wat je dus moet doen is
- tikjes accepteren (in een dense mix vallen ze minder op, maar als je een heel rustig en open nummer hebt wil je dat eigenlijk gewoon niet)
- zelf je instrument uitzetten met een OFF command, net voordat de nieuwe noot begint
- om-en-om werken. Kortom, zelf kanalen anwijzen, en je noten afwisselend op deze kanalen neerzetten.

Alle drie deze opties zijn in principe vervelend.

In MBWave en MBFM (en in de meeste MSX trackers, for that matter) heb je 1 event per step. Een OFF commando kost je dus een step waar niet iets anders kan staan. Voor een serie 16e noten in een grid van 16e steps ben je dus min of meer toegewezen aan 't afwisselen van kanalen. Dit wisselen houdt dus ook in dat je in principie een kanaal inlevert. Nu heb je er 24, lijkt heel wat, maar als elk melodisch instrument je 2 kanalen kost, dan heb je er alweer slechts 12. Het is doorgaans een kwestie van schipperen met de mogelijkheden, de juiste balans zoeken. Dat lijkt even spannend als je er net aan begint, maar op een bepaald moment wordt 't vervelend als je wilt maken wat je in je hoofd hebt in plaats van waar de tracker je naar toe forceert.

Dat gegeven dat je maar 1 event per step hebt houdt dus in dat je niet even samen met een nootaanslag een volume of instrument kunt wisselen. En die situatie zal vaak kritiek blijken. Met een melodie op afwisselende kanalen kun je dit wel weer redelijk afvangen (aangezien je dan een extra lege step hebt voor elke noot, op een plek waar op een ander kanaal iets speelt), maar 't is dus altijd een offer wat je moet brengen. Let wel, al deze limitaties hebben niet zozeer met de Moonsound te maken, 't is een limiet van de software.

Je krijgt dan dus dit, als je per step een noot hebt, en voor die noten je volume wilt laten afnemen:

|C 4| - |
|V28|C#4|
|D 4|V24|
|V20|D#4|
|E 4|V16|
| - |F 4|

Het probleem is dat je dit dus vantevoren moet inschatten bij het indelen van je kanalen. Je moet dus vantevoren al weten wat je uiteindelijk wilt gaan doen. En *dat* het lastige, omdat je gewoon niet altijd vantevoren weet waar je naartoe gaat, metname als je niet een standaard song maakt (verse-chorus-verse-chorus-bridge-chorus etc.), maar als je bijv. wat meer gefragmenteerde mood-muziek maakt waarin instrumenten en hun rollen vaak veranderen.

By wolf_

Ambassador_ (9956)

wolf_'s picture

06-03-2009, 16:44

En qua laden/saven. Diskjes zijn in principe bruikbaar, maar raken wat zeldzaam op den duur, metname 720KB diskjes, alhoewel manuel bilderbeek nog wel een bunker vol ouwe PC Active 720 disks heeft. Mocht je die willen, zorg dat je 'm e-mailt, net voor een beurs, en zorg dat je naar die beurs komt. Of regel iets met postverzending.. Tongue

Tijdje terug alweer kwam de CF interface uit, is wel een praktische cartridge, doch niet hot swappable, dwz, steek 'm (CF-kaartje dus) terug in je MSX en je moet rebooten. Wat ik zelf doe is CF als permanent medium gebruiken en dan met ouwe diskjes werken om samples van PC naar MSX te verplaatsen. Zo hoef ik dus m'n sessie niet uit, en in principe zijn de samples die je wilt gebruiken toch max 64k (minus wat bytes), dus die kunnen makkelijk op een oud diskje.

Maar als je je MSX niet als mobiel beschouwt, of toch altijd een PC notebook bij je hebt, dan zou ik even wachten op de NoWind interface. Die steek je in je MSX, en via USB kun je je PC gebruiken als 'externe harddisk', je kunt bijv. een ROM op je PC zetten, en deze spelen op je MSX. Nnowind wordt uiteindelijk ook via dezelfde sunrise verspreid. Het aardige is natuurlijk dat je op je MSX dan met een tune bezit bent, en als je vindt dat een sample toch wat meer hoge tonen moet hebben, dan EQ je die file op je PC (in je nowind directory dus zegmaar), je EQ't 'm, je savet 'm, en je laad 'm weer in in MBWave of MBFM, en klaar.

By pigsnoot

Supporter (7)

pigsnoot's picture

06-03-2009, 16:55

Hey Wolf,
Ook Een veelvoorkomend probleem bij wat ik doe met m'n 8bit bakjes, Die klikjes enzo, ik kan er wel mee leven omdat ik het meestal achteraf in m'n software daw oplos met audio restoratie plugins of manueel verwijder, maar als je dus enkel alleen met je msx werkt is het idd wel vervelend om zo te werken, of je moet zoals je zegt al de envelopes op voorhand uitdenken en timen in combinatie met je bpm dat je gaat gebruiken, en dat is niet zo leuk naar het experimenteren toe.....Allsinds bedankt voor de uitgebreide Tips!
Maar wat ik me afvraag , buiten het gebruik van samples, zijn er dan geen coole sounds te vinden op de Soundchip van de MSX?
Ik vind de C64 SID toch een leuke sound hebben, en ik kan me inbeelden dat dit niet veel verschild bij een msx?
Allesinds ik ben nog aan het wachten op m'n MSX die komt elk moment met de post, wil me gewoon al verdiepen erin, zodat ik hopelijk onmiddelijk aan de slag kan....

By wolf_

Ambassador_ (9956)

wolf_'s picture

06-03-2009, 17:18

Een SID is veel uitgebreider dan een PSG (de standaard MSX chip). Er zijn wel SCC, FM-PAC en Music Module cartiridges, die wat meer 'chip' zijn dus qua muziek. Maar ook voor die chips zijn de trackers doorgaans gelimiteerd, of anders gewoon onhandig. Met die Moonsound kun je ook gewoon FM muziek maken, met 18 2-op kanalen, of met wat minder 4op & 2op kanalen. Ook voor die chip muziek zou je kunnen stellen dat de Moonsound de beste optie is.