SofaROM bug report thread

Page 5/19
1 | 2 | 3 | 4 | | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Par Dreamerm42

Hero (622)

Portrait de Dreamerm42

02-05-2017, 14:33

Par Louthrax

Prophet (2399)

Portrait de Louthrax

02-05-2017, 16:56

Thanks for that video, that gave good hints about the problem.

My first guess for now is that the 4x flash mode is not supported by your MFRSCC+. This option seems to work on some MFRSCC+ (at least mine), but maybe not for all. OPFX is always flashing in 1x, that's maybe safer (that can be seen in the video, where it takes more time compared to SofaROM). Try the following:

  • Set the "Flash mode" to "1x" instead of "Default" in SofaRun options.
  • Click on "forget last flashed ROM" in the Quit menu to force reflash.
  • Reload the game.

Another option to have SCC sound is to let the MFRSCC+ inserted, use the Memory mapper as ROM device and set "External SCC" to Yes. SofaROM should find it (if not, try to set "SCC Slot" to "2-0") and use the SCC of the MFRSCC+. Maybe you've already tried?

Par Dreamerm42

Hero (622)

Portrait de Dreamerm42

04-05-2017, 00:53

Par Louthrax

Prophet (2399)

Portrait de Louthrax

04-05-2017, 02:33

Thanks for the videos, that's the best way to see problems Smile

So there was a bug in the /f0 option (it was not taken into account), that can be seen on the video (the flash speed is still fast).

Please:

  • Download again SofaRun
  • Try again the command: srom solideng.rom /d10 /e /f0

Flashing should be slower this time.

To have SCC sound with Memory mapper, you must set "External SCC" to Yes (you didn't on the video). External SCC must be set yo Yes for all ROM devices that have no SCC inside (like memory mapper, but not for MFRSCC, MFRSCC+, MFRSCC+SD, ESE-SCC, GR8NET...).

Par Louthrax

Prophet (2399)

Portrait de Louthrax

02-08-2017, 18:28

I've found a bug in SofaROM today: the "Memory Mapper" device was not found in automatic mode (it was found if specified manually with the /D0 option).

Please just re-download SofaROM or the SofaRun package (this fix has been updated here too).

Par Sebbeug

Champion (311)

Portrait de Sebbeug

02-08-2017, 23:12

thx Wink You're so fast Wink

Par Louthrax

Prophet (2399)

Portrait de Louthrax

06-08-2017, 16:37

I've added a new option /X in SofaROM to disable the disk driver completely when launching a ROM (like pressing Shift at boot). That was required for some games like Iligks Episode IV - The Maze of Illegus (1984)(ASCII)(JP).

I have not changed the version number, just re-download. SofaRun package has been updated too.

Par gdx

Enlighted (4195)

Portrait de gdx

26-08-2017, 13:35

What options should be used to play USAS with the internal mapper of Turbo R?
USAS works fine with /d0 /r6 but graphic bugs appear with /d1 /r6.

Par Louthrax

Prophet (2399)

Portrait de Louthrax

26-08-2017, 14:12

gdx wrote:

What options should be used to play USAS with the internal mapper of Turbo R?
USAS works fine with /d0 /r6 but graphic bugs appear with /d1 /r6.

Weird, unable to reproduce that here (tested with all options on turboR mapper and Memory Mapper, plus PSG2SCC, JoyMega and Game Master 2).

Some questions:

  • You're sure that you're using SofaROM 2.2 right? Check the ROM boot-time message, sometimes users have .COM files in different paths, causing some confusion...
  • Where do the graphic bugs appear?
  • You have no other parameters on your command line (only /D1 /R6)?
  • Is your version of USAS patched or modified ? (my ROM here has this CRC32: 1F1F1F26).
  • Is your turboR GT or ST?

Ah, a last thing: if you're using SofaROM with the turboR mapper on openMSX it won't work correctly (the turboR mapper has some emulation problems).

Let me know !

Par gdx

Enlighted (4195)

Portrait de gdx

26-08-2017, 15:13

Louthrax wrote:

Where do the graphic bugs appear?

Top right during the game.

Louthrax wrote:

You have no other parameters on your command line (only /D1 /R6)?

Oups, I forgot the option /z1. Without /z1 it's OK.

Louthrax wrote:

Is your version of USAS patched or modified ? (my ROM here has this CRC32: 1F1F1F26).

I tried with the 1F1F1F26 and the 30396650. Same issue in Z80 mode only.

Louthrax wrote:

Is your turboR GT or ST?

I using ST with multi-Mente.

Page 5/19
1 | 2 | 3 | 4 | | 6 | 7 | 8 | 9 | 10